Strona Główna

13.04.2017

Sernik z ananasem

Delikatny sernik w połączeniu z ananasem stworzy fajny efekt smakowy.
Ciasto zrobione na spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy".
Sernik jest świetny nie tylko na Święta :)


Składniki na tortownicę ∅ 26 cm:

1 kg twarogu sernikowego - mielonego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl. cukru białego + 4 łyżki do piany bezowej
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
4 jajka
puszka ananasa
25-30 szt. herbatników maślanych
3-4 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz na drobno - włóż je do woreczka i rozdrobnij za pomocą tłuczka do mięsa :)
Do miski włóż masło i wymieszaj z herbatnikami (najlepiej rękoma) - wyłóż je na dno blaszki dociskając dłonią i wstaw do lodówki.
Teraz rozgrzej piekarnik do 170°C.
Otwórz puszkę ananasów i odlej do szklanki syrop a ananasy wstaw do lodówki.
W tym czasie oddziel białka od żółtek - białka wstaw do lodówki.
Do miski wrzuć żółtka, dodaj biały cukier i cukier waniliowy - miksuj ok. 1 min.
W drugiej misce wymieszaj (łyżką) kaszę, mąkę i proszek do pieczenia - dodaj serek i połącz ze sobą wszystkie składniki.
Masę serową dodaj do miski z żółtkami, odmierz 4 łyżki syropu z ananasów i dodaj do ciasta (resztę soku możesz wypić :) - wszystko razem wymieszaj.
Z lodówki wyjmij blaszkę ze spodem ciasta i ananasy.
4 plastry ananasa pokrój na mniejsze części (każdy plaster na 6 małych kawałków) i poukładaj na herbatnikach.
Przygotowaną masę serową przelej do foremki - na ananasy.
Do nagrzanego piekarnika wstaw przygotowane ciasto na 70 minut.
Po upływie 60 minut wyjmij białka z lodówki i wlej do miski, dodaj 4 łyżki cukru i ubij na sztywną pianę - dodaj cukier puder i wymieszaj delikatnie łyżką.
Otwórz piekarnik i na ciasto wyłóż pianę z białek, rozsmaruj - piecz kolejne 10 minut.
Po upieczeniu wystudź ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - wierzch ciasta przyozdobi piękna, "złota rosa".
Ostudzone ciasto udekoruj pozostałymi plastrami ananasa i wstaw do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz