Strona Główna

17.06.2017

Chili con carne w muszelkach

Chili con carne w muszlach makaronowych to niecodzienne danie obiadowe lub ciekawa przekąska na spotkania z przyjaciółmi.
 Rewelacyjna potrawa i prosta w przygotowaniu!


Składniki na 25 szt. muszli:

25 muszli makaronowych
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 mała czerwona cebula
1 mała biała cebula
puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
1-2 ząbki czosnku
opakowanie Fix Chili con carne
suszone oregano - 1 łyżeczka
pieprz lub chilli
przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki
4-5 łyżek oliwy z oliwek
Rama "smaż jak szef kuchni"
2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (al'dante).
Na patelni rozgrzej oliwę - dodaj mięso, oregano, przyprawę do mielonego i delikatnie podsmaż.
Gdy mięso lekko się zarumieni dodaj 4 łyżki wody, posiekaną cebulę i czosnek - wymieszaj i przesmaż.
Do mięsa wrzuć przepłukaną i odsączoną kukurydzę z fasolą.
Fix wymieszaj z 300 ml zimnej wody i dodaj na patelnię, zamieszaj - całość duś na małym ogniu ok. 8 minut co jakiś czas mieszając.
Chili con carne dopraw pieprzem lub chilli - ilość wg uznania.
Muszle odcedź i napełnij przygotowanym farszem.
Naczynia do zapiekania wysmaruj Ramą (pędzelkiem) i rozłóż nafaszerowane muszle.
Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C (opcja grzania góra/dół).
Zapieczone muszelki posyp startym parmezanem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz