Strona Główna

15.06.2017

Diabelskie ogóreczki

Diabelskie ogórki to idealny dodatek do grilla - ostre o delikatnym słodkim posmaku.
Takie ogóreczki urozmaicą wasz grillowany posiłek, a ponadto doskonale sprawdzą się w roli przekąski na imprezie.


Składniki na 2 duże słoiki:

1,5 kg ogórków gruntowych (ok. 30 szt)
2 łyżki soli
300 g cukru
1,5 szklanki octu
1 główka czosnku
6 łyżek oleju
1,5 łyżeczki pieprzu cayenne - chilli

Przygotowanie:

Ogórki umyj, odkrój końcówki i pokrój na kawałki ok. 2 cm - wrzuć do pojemnika, zasyp solą i odstaw na 6 godz.
Po tym czasie przygotuj zalewę:
- do garnka wlej ocet z cukrem - podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia cukru.
- na patelnię wlej olej, podgrzej i dodaj chilli, całość podgrzewaj ok. 3 min - dodaj do octu z cukrem, zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
Z ogórków wylej wodę, którą puściły ogórki - przełóż je do wyparzonych słoików.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć (po równo) do 2 słoików.
Zalewą zalej ogórki, zamknij słoiki - odstaw na 24 godziny, co jakiś czas potrząśnij naczyniem, aby zalewa pokryła każdą część warzywa.
Ogórki odstaw do spiżarni na kilka dni - przed podaniem wstrząśnij słoikiem a ogóreczki wyłóż do miseczki :)

PS. Słoiki mogą stać w spiżarni nawet kilka miesięcy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz