Strona Główna

23.06.2017

Młode ziemniaczki z mizerią i jajkiem

 Kwintesencja lata, czyli młode ziemniaki z koperkiem i mizerią - pomysł nie jest oryginalny ale prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu.

Wiem... to banalny obiad, ale za to:
dietetyczny, expresowy, zdrowy i sezonowy ;)


Składniki na 1 porcję:

3 młode ziemniaczki
3-4 ogórki gruntowe
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

Ziemniaczki obierz, wrzuć do garnka i ugotuj (w osolonej wodzie).
W tym czasie obierz ogórki, pokrój w plasterki i wrzuć do miski - dopraw solą, pieprzem, dodaj ocet, cukier i jogurt, zamieszaj i wstaw do lodówki.
5 min przed odcedzeniem ziemniaczków rozgrzej olej na patelni i usmaż jajko - dopraw pieprzem.
Gotowe ziemniaki udekoruj koperkiem i zajadaj!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz