Strona Główna

03.06.2017

Pikantne kalafiorki z piekarnika

Kalafior nie musi być nudnym dodatkiem do obiadu, wszystko jest kwestią sposobu jego przyrządzenia.
Dzisiaj przepis na pikantne różyczki kalafiora, czyli pyszne warzywo podane inaczej niż zazwyczaj.

Składniki:

1 kalafior
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego 

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę i dodaj 2 łyżeczki soli.
Kalafiora podziel na różyczki, opłucz ciepłą wodą i wrzuć na wrzątek - gotuj 6-7 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 170°C.
Do pojemnika wsyp przyprawy i wymieszaj.
Kalafiora odcedź i włóż do pojemnika z przyprawami - zamknij i potrząśnij kilka razy aby przyprawy rozprowadziły się po różyczkach.
Tak przygotowanego kalafiora piecz 10 minut (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, opcja góra-dół), a następnie 7 minut opcja grill.

3 komentarze:

  1. musi być pyszny! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, uwielbiamy pieczonego!
    Z odrobina mielonej papryki? Pycha!
    :)

    OdpowiedzUsuń