Jabłecznik dietetyczny
Jabłecznik dietetyczny - bez mąki i cukru!
Prosta szarlotka z dużą ilością musu jabłkowego, serkiem waniliowym i migdałami ... pysznie ;)
Idealne ciasto dla tych co się odchudzają i są na diecie.
Składniki - foremka "keksówka" :
na spód ciasta:
2 jajka
6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego)
8 herbatników - pokruszone
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu śmietankowego
masa jabłkowa:
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki miodu
środek ciasta:
1 jajko
6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego)
3 łyżki mleka 1,5%
wierzch ciasta:
serki homogenizowane waniliowe - ok. 250g
płatki migdałów - ilość wg uznania
dodatkowo:
ok. 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Przygotuj masę z jabłek.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce - wrzuć do miski, dodaj miód i cynamon - wymieszaj i odstaw.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C (opcja grzania góra/dół).
Foremkę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem kokosowym.
Do miski wrzuć składniki na spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia.
Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę i rozsmaruj na jabłkach (po 15 minutach pieczenia spodu) - piecz kolejne 20 minut na 160°C.
Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na kolejne 10 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj serkiem waniliowym i oprósz migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz