Kurczak z pieczarkami i parmezanem

 Przepis z kategorii - zwykły obiad :)
Mało wyszukane składniki, danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Dziś na danie główne polecam filet z kurczaka z pieczarkami i parmezanem a do tego zapiekane ziemniaczki czosnkowe.


Składniki na 2 porcje:

4-5 średnich ziemniaków
1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 pieczarki

papryka ostra, przyprawa do kurczaka
pieprz czosnkowy, tymianek
bułka tarta
jajko
olej
parmezan - 1-2 łyżki startego sera

dodatkowo: tarte buraczki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 240°C  - opcja grill.
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody.
W tym czasie obierz pieczarki i przygotuj mięso.
Kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 szt.) - mięso zamocz w rozbełtanym jajku, dopraw papryką i przyprawą do kurczaka a następnie obtocz w bułce tartej.
Odcedź ziemniaki, przełóż do naczynia żaroodpornego - dopraw pieprzem i tymiankiem, zapiekaj (bez przykrycia) 15-20 min.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso.
W tym czasie pokrój pieczarki w plasterki - przesmaż na drugiej patelni z obu stron.
Gotowe ziemniaki i kurczaka wyłóż na talerz a na mięsko połóż pieczarki i posyp je parmezanem.
Obiadek podawaj np. z tartymi buraczkami.

Komentarze

Popularne posty