Carbonara po Włosku!

Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, czarnego pieprzu, sera pecorino oraz boczku.
Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki !


 Składniki na 3 porcje:

230 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku (a najlepiej bekonu)
ser pecorino (u mnie wyjątkowo parmezan dzisiaj) - 4 łyżki
2 jajka + 1 żółtko
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
czarny pieprz - świeżo mielony
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al`dente - ok. 10 minut.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Jajka sparz wrzątkiem, rozbij i wrzuć do miski, dodaj pieprz i starty ser - wymieszaj.
Na patelnię z boczkiem dodaj makaron, pietruszkę i czosnek - zamieszaj i podsmażaj ok. 3 minuty na małym ogniu.
Makaron odstaw z ognia i dodaj jajka z serem - wymieszaj.
Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
Tak przygotowane danie wyłóż na talerze.
Całość można posypać serem i pietruszką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty