Carbonara po Włosku!
Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, czarnego pieprzu, sera pecorino oraz boczku.
Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki !
Składniki na 3 porcje:
230 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku (a najlepiej bekonu)
ser pecorino (u mnie wyjątkowo parmezan dzisiaj) - 4 łyżki
2 jajka + 1 żółtko
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
czarny pieprz - świeżo mielony
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al`dente - ok. 10 minut.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Jajka sparz wrzątkiem, rozbij i wrzuć do miski, dodaj pieprz i starty ser - wymieszaj.
Na patelnię z boczkiem dodaj makaron, pietruszkę i czosnek - zamieszaj i podsmażaj ok. 3 minuty na małym ogniu.
Makaron odstaw z ognia i dodaj jajka z serem - wymieszaj.
Jajka nie mogą
całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć
od gorącego makaronu.
Tak
przygotowane danie wyłóż na talerze.
Całość można posypać serem i pietruszką.
właśnie ta prawdziwa jest najpyszniejsza :)
OdpowiedzUsuń