Brzoskwioniowy sernik z galaretką
Ciasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;)
Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników.
Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników.
Składniki na tortownicę ∅ 26 cm:
15 szt. herbatników maślanych
1/3 kostki masła
1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko)
250 ml śmietanki kremówki 36%
2 opakowania galaretki krystalicznej
1 puszka brzoskwiń
2 łyżki żelatyny spożywczej
1 op. cukru waniliowego
3/4 szkl. cukru pudru
Przygotowanie:
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Na małej patelni topimy masło, przelewamy do miski i kruszymy herbatniki - całość mieszamy i wykładamy spód tortownicy, wstawiamy do lodówki.
Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu odejmując 50 ml wody - odstaw do lekkiego stężenia.
W szklance rozpuść żelatynę w 5 łyżkach gorącej wody.
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na sztywno.
Teraz do śmietany dodaj twaróg, cukier waniliowy i cukier puder - wszystko dokładnie wymieszaj łyżką/różdżką.
Do ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj, dodaj kolejne 2 i znów wymieszaj.
Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą sernikową - całość wymieszaj za pomocą różdżki i wylej na biszkopty.
Brzoskwinie pokrój na małe kawałki i powciskaj w sernik - wstaw do lodówki. (2 brzoskwinie, czyli 4 połówki zostaw na później).
Gdy galaretka jest gotowa (tzn, gdy już lekko stężała, ale jest jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment :) ... wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy resztę brzoskwiń i kładziemy na wierzch ciasta.
Sernik zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz