Brukselka z jajkiem sadzonym

Łatwy w przygotowaniu i zdrowy obiad ... czyli diety ciąg dalszy.
Ziemniaki z przesmażoną brukselką i jajkiem sadzonym, niby nic ale będąc na diecie to jest coś ;)
Mało tłuszczu, ale dużo smaku!


Składniki na 1 porcję:

kilka brukselek
2 jajka
2 średnie ziemniaki
łyżeczka masła
łyżeczka szczypiorku
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę.
Brukselkę obierz z wierzchnich listków, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą.
Kapustki wrzuć na wrzątek i gotuj 8-9 min. - odcedź na sitku (powinna być al dente).
Ziemniaki opłucz, obierz i przekrój na połówki, wrzuć do garnka z zimną wodą i ugotuj.
Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć brukselkę i przesmaż.
Gdy brukselka zacznie się rumienić wbij jajka i smaż całość na małym ogniu do momentu aż białka ładnie się "zetną".
Na patelnię dodaj czosnek (pokrojony w cieniutkie plasterki), a jajka dopraw solą i pieprzem.
Jajka z brukselką przełóż na talerz razem z odcedzonymi ziemniakami.
Obiad posyp papryką i szczypiorkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty