Burger wołowy z boczkiem

Domowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem!
Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-)


Składniki na 5 sztuk:

5 dużych bułek
500 g wołowiny
1 żółtko
5 plastrów sera wędzonego
boczek wędzony
2 małe cebule
ogórek kiszony
1 pomidor
mix-sałat
1 ząbek czosnku

przyprawy w proszku:
świeżo mielony pieprz
papryka ostra
papryka wędzona słodka
sól

do posmarowania bułki:
łyżka majonezu
łyżka musztardy
łyżka ketchupu

Przygotowanie:

Mięso mielimy, dodajemy żółtko, drobno pokrojoną 1 cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety.
Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora.
Teraz rozgrzej piekarnik do temp. ok 180°C.
Na patelni grillowej smażymy kotlety - ok. 3 min z każdej strony.
Boczek wędzony również grillujemy.
Bułkę przekrawamy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku - jedną połówkę smarujemy ketchupem i układamy cebulę a drugą smarujemy musztardą wymieszaną z majonezem.
Na posmarowanej bułce układamy sałatę, pomidora i ogórka, kotleta (posyp delikatnie solą), plaster sera, boczek, sałata i przykryj drugą połówką bułki.
Burgera "spinamy" przez środek długą wykałaczką (patyczkiem do szaszłyków).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty