Torcik śmietankowo-kajmakowy


Prosty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową  i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami.
Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach !


Składniki na tortownicę ∅ 26 cm:

Biszkopt:
5 jajek - temp. pokojowa!
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland)
120 g kremu tortowego - smak śmietankowy (Delecta)
350 ml mleka
2 łyżki tartych orzechów laskowych
4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

Mąkę i skrobię przesiewamy do miski.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami po łyżce cukru - ubijając po każdym dodaniu. 
Teraz dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki - całość delikatnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Nie należy mieszać przy pomocy miksera!
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). 
Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 165 ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. 
Wystudzony biszkopt oddzielamy nożykiem od ścianek tortownicy i za pomocą nitki przekrawamy na 2 blaty. 

Dolną część blatu smarujemy masą kajmakową i posypujemy 2 łyżkami migdałów - nakrywamy 2 biszkoptem.
Krem tortowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (mleko+proszek).
2 część biszkoptu (+ boki) smarujemy przygotowanym kremem, całość posypujemy orzechami i płatkami migdałów.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty