Grillowany mielony z pieczarkami i zapieczonym ziemniakiem
Dziś na obiad przygotowałam grillowanego kotleta z pieczarkami i cebulką a do tego pieczony ziemniak i zdrowa sałatka z pomidorem.
Mam nadzieję, że ten dietetyczny obiad urozmaici również Twoją dietę.
Składniki na 1 porcję:
100 g mięsa mielonego
2 małe pieczarki
łyżeczka posiekanej i przesmażonej cebuli
1/2 ząbka czosnku
przyprawa do mięsa mielonego
ostra papryka
1 ziemniak
przyprawa do ziemniaków
mix sałat
pomidorki cherry
ocet balsamiczny
biały pieprz
kiełki jarmużu
Przygotowanie:
Pieczarki i czosnek drobno posiekaj - wrzuć do miski, dodaj mięso i cebulę.
Całość dopraw i uformuj kotleta.
Ziemniaka obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj 5 min od momentu zagotowania wody.
Odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp przyprawą i zapiekaj ok. 15 min w piekarniku - opcja grill (ok. 240 stopni).
Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotleta z obu stron.
Na talerz wyłóż sałatę, na nią przekrojone na pół pomidorki, dopraw pieprzem i polej łyżeczką octu - posyp kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz