Grillowany mielony z pieczarkami i zapieczonym ziemniakiem


Dziś na obiad  przygotowałam grillowanego kotleta z pieczarkami i cebulką a do tego pieczony ziemniak i zdrowa sałatka z pomidorem.
Mam nadzieję, że ten dietetyczny obiad urozmaici również Twoją dietę.


Składniki na 1 porcję:

100 g mięsa mielonego
2 małe pieczarki
łyżeczka posiekanej i przesmażonej cebuli
1/2 ząbka czosnku
przyprawa do mięsa mielonego
ostra papryka

1 ziemniak
przyprawa do ziemniaków

mix sałat
pomidorki cherry
ocet balsamiczny
biały pieprz
kiełki jarmużu

Przygotowanie:

Pieczarki i czosnek drobno posiekaj - wrzuć do miski, dodaj mięso i cebulę.
Całość dopraw i uformuj kotleta.
Ziemniaka obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj 5 min od momentu zagotowania wody.
Odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp przyprawą i zapiekaj ok. 15 min w piekarniku - opcja grill (ok. 240 stopni).
Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotleta z obu stron.
Na talerz wyłóż sałatę, na nią przekrojone na pół pomidorki, dopraw pieprzem i polej łyżeczką octu - posyp kiełkami.

Komentarze

Popularne posty