Zupa krem cebulowo - serowa
Zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis - efekt jest niesamowity a smak obłędny :-)
Ta zupka z pewnością ociepli nam nadchodzące jesienne dni.
5 szt. dużych cebuli
300 g serka topionego (naturalny lub śmietankowy)
2 średnie ziemniaki
250 ml białego wytrawnego wina
1 L bulionu wołowego lub drobiowego
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
majeranek, tymianek
mielona ostra papryka, biały pieprz
cukier
oliwa z oliwek
dodatkowo:
parmezan
natka pietruszki
grzanki czosnkowe - u mnie gotowe ze sklepu :)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i smażymy/szklimy (porcjami - u mnie wyszły 2) na rozgrzanej oliwie - cały czas mieszać by jej zbyt mocno nie rumienić.
Każdą porcję doprawiamy szczyptą cukru i tymianku - przesmażoną cebulkę wrzucamy do garnka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy - przesmażamy na maśle i dodajemy do cebuli.
Do garnka wlewamy wino - dusimy na małym ogniu aby wino odparowało.
Doprawiamy pieprzem, majerankiem i papryką - wlewamy bulion, mieszamy i całość gotujemy ok. 25 min.
Garnek zdejmujemy z ognia - dodajemy masło, serki topione i całość blendujemy.
Po zblendowaniu podgrzewamy jeszcze chwilę na małym ogniu.
Zupę przelewamy do miseczek, wrzucamy grzanki, dodajemy posiekaną pietruszkę i starty parmezan.
Komentarze
Prześlij komentarz