Pomidorowa zupa krem na ostro

Rewelacyjna i super prosta zupa krem z dodatkiem aromatycznego parmezanu.
Świetna alternatywa dla zwykłej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.
... bo zupa pomidorowa nigdy mi się nie znudzi :-)


Składniki na ok 5-6 porcji:

2 puszki pomidorów (bez skórki)
1 kostka drobiowa
1 duża marchew
1 mały seler
1 mały korzeń pietruszki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 małe ziemniaki

1 łyżeczka cukru
tymianek
majeranek
biały pieprz
sól
pieprz cayenne

dodatkowo:
papryczka jalapeño
listki bazylii
parmezan
grzanki, groszek ptysiowy lub gotowane malutkie klopsiki


Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej litr gorącej wody, wrzuć kostkę drobiową i wymieszaj.
Marchew, seler i korzeń pietruszki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka - gotuj pod przykryciem ok. 10 min.
W tym czasie obierz ziemniaki i cebulę ... ziemniaka pokrój w kostkę, cebulę w piórka a następnie przesmaż na łyżce oliwy - dopraw tymiankiem, majerankiem i cukrem - wymieszaj i dodaj do garnka.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj z pomidorami do zupy - gotuj ok. 15 min.
Zupę dopraw solą, białym pieprzem i cayenne a następnie zmiksuj całość blenderem.
Gotową zupę wlej do miseczek - dodaj papryczkę, posyp parmezanem i udekoruj świeżą bazylią.
Zupę podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub gotowanymi klopsikami z mięsa mielonego ;-)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty