Strona Główna

10.05.2019

Grillowany mielony z boczkiem i puree koperkowym


Na obiad polecam... Kotleciki mielone smażone na patelni grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. 
Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. 


Składniki na 2 porcje:

- kotlety:
300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
6 plasterków boczku wędzonego parzonego
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
przyprawa do mielonego
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka musztardy
łyżka startego sera

- puree ziemniaczane:
4 ziemniaki
łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka masła
szczypta gałki muszkatałowej

- surówka
1 mały ogórek świeży
ok. 8 dużych rzodkiewek
łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
łyżka posiekanego koperku


Przygotowanie:

Mięso wrzucamy do miski i dodajemy cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy plastry boczku.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C - wkładamy naczynie z kotletami (przykryte folią aluminiową) i zapiekamy ok. 10-15 min.
W tym czasie obieramy ogórka i razem z rzodkiewką kroimy w plasterki - przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy.
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy koperek, masło i gałkę - całość ugniatamy na puree.
Gotowe kotlety posypujemy serem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz