Makaron z grillowanym kurczakiem
Dziś przepis na aromatyczne danie makaronowe z grillowanym kurczakiem w sosie serowym.
Chrupiący boczek, delikatny kurczak i to wszystko w kremowym sosie z mozzarelli i sera pleśniowego.
Obiad wyszedł przepysznie... fajnie jest odkrywać nowe smaki ;-)
Składniki na 2 porcje:
1 większy pojedynczy filet z kurczaka
2 duże plastry boczku parzonego
1/2 małej cebuli
ząbek czosnku
makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje)
1 łyżka oliwy
marynata:
pieprz, sól
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżki oliwy
sos:
ok. 150 ml śmietanki 18% do sosów
80g sera mozzarella
40g sera pleśniowy Gorgonzola lub jakiś francuski "zapachowy" :-)
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do pojemnika - dodajemy przyprawę sól, pieprz i olej
Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz lodówki.
2. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i całość smażymy, czosnek wrzucamy po ok. 2min - odstawiamy.
3. Na patelni grillowej smażymy kurczaka - odstawiamy.
4. W garnku podgrzewamy śmietankę, wrzucamy bardzo drobno pokrojone sery i dodajemy gałkę.
Podgrzewamy na najmniejszym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów.
5. W tym czasie gotujemy makaron al`dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku.
6. Do garnka wrzucamy przygotowany boczek, cebulę i czosnek oraz dodajemy kurczaka.
Całość podgrzewamy chwilkę na małym ogniu.
7. Na talerzu układamy mskaron i polewamy sosem.
PS. Danie udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz