Ekspresowa fasolka po bretońsku

Dziś przepis na pyszną i ekspresową fasolkę po bretońsku... z pomidorami, kiełbaską, boczkiem, cebulą i czosnkiem.
Jest to super proste danie ... a jakie pyszne !


Składniki:

2 puszki fasoli białej (2 x 400g)
ok. 150 g boczku parzonego wędzonego
ok. 350 g dobrej kiełbasy (2 szt.)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 szt ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
majeranek
ostra papryka

dodatkowo: suszony cząber - idealny dodatek do fasolki

Przygotowanie:

Na patelni smażymy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę - pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek.
Do garnka wrzucamy fasolę z puszki - zalewamy wrzątkiem (600-700 ml ... zależy jak gęste lubicie to danie).
Do fasoli dodajemy zawartość z patelni oraz liście laurowe i ziele ang.
Pomidory z puszki blendujemy razem z koncentratem - wrzucamy do garnka, całość mieszamy.
Fasolkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką - mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.
Gotowe danie posyp szczyptą cząbru i podawaj z pieczywem.

Komentarze

Popularne posty