Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

Niesamowicie aromatyczny kurczak ... 
delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Marynata miodowo-musztardowa nadaje mięsu soczystości i nietuzinkowego smaku.


Składniki na 3 porcje:

3 szt. udka z kurczaka (bez skóry i kości - Lidl)
4 łyżki miodu
4 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek.
Składniki na marynatę mieszamy w misce - wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy przykryte na min. 1 godz. do lodówki.
Kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - pieczemy 20 min, następnie przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 30 min.
Mięso podajemy z zapiekanymi ziemniakami i pomidorem z serem feta, posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty