Zupa z kurczakiem i kukurydzą

Dziś przepis na zaskakująco smaczny i łatwy w przygotowaniu obiadek,
czyli zupka z kurczakiem, kukurydzą, cebulą, porem i marchewką 
a do tego aromatyczny dodatek kolendry, czosnku i kurkumy... pychotka!



Składniki na 3 porcje:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
pół szklanki kukurydzy z puszki
1 duża marchew
1 mały por
1 mała cebula
2 kostki bulionowe - drobiowe
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
kolendra
kurkuma
oregano
ok. 75 ml śmietanki 30%
posiekana natka pietruszki
1 łyżka oliwy - u mnie pikantna

Przygotowanie:

Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na 4 mniejsze części i wrzucamy na osolony wrzątek.
Piersi z kurczaka gotujemy ok. 15 min - wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki.

W dużym garnku podgrzewamy oliwę a następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno pokrojonego pora - podsmażamy ok. 5 minut.
Do garnka dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki - mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty.
Teraz wlewamy bulion (2 kostki rozpuszczone w 0,75 L wrzątku).
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, kolendrą, kurkumą i oregano.
Gotujemy 15 minut.

Przygotowane wcześniej mięso wrzucamy do zupy.
Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu do miękkości marchewki - ok. 15 min.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, mieszamy i przelewamy do miseczek - dodajemy pietruszkę i gotowe.

Komentarze

  1. Lubię takie lekko ostre zupy :) Akurat do rozgrzania na jesienne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty