Pizza z serem, chorizo i papryczkami
Masz ochotę na pizzę ze swoimi ulubionymi składnikami?
Szukasz sprawdzonego przepisu na pizze domową?
Dziś pokażę Wam przepis na łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizze.
Dodatki do mojej pizzy to ser, kiełbaska chorizo, cebulka i ostra papryczka.
2 szklanki mąki 00 "na pizzę" (u mnie prawdziwa włoska)
3/4 szkl. ciepłej wody
30 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa
Dodatki:
koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
ser mozzarella lub żółty - kilka plastrów
kiełbasa chorizo
1/2 cebuli - pokrojona w piórka
suszona bazylia
słodka papryka w proszku
klika ostrych papryczek
3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp przesianą na drobnym sitku mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i zalej ciepłą wodą.
Ciasto wyrabiaj rękoma ok. 5 min - musi być gładkie i elastyczne.
Przełóż do miski (metalowej) i przykryj (wysmarowaną oliwą) folią aluminiową.
Odstaw na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce - ciasto podwoi swoją objętość.
2. Po tym czasie wyjmij z miski, ugniataj chwilę i podziel na 2 części.
Formę do pieczenia pizzy wysmaruj oliwą i oprósz mąką - placek ciasta rozciągnij rękoma na blaszce (ciasta nigdy nie wałkujemy!)
3. Piekarnik rozgrzej do temp. 250 stopni.
4.Ciasto wysmaruj przecierem pomidorowym (na każdą pizze 2 łyżeczki), posyp bazylią, połóż plastry sera, cebulę, cienkie plasterki chorizo i kawałki papryczek, posyp słodką papryką i startym parmezanem.
5. Przygotowane pizze wstaw do nagrzanego piekarnika na 13-15 min.
6. Pizze podawaj z oliwą paprykową lub bazyliową.
Ps. Blaszki do pizzy połóż na metalowej kratce wyłożonej folią aluminiową na najniższej półce piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz