Krem z batata z mleczkiem kokosowym
Dzisiaj szybki, zdrowy i treściwy obiad czyli krem z batata...
Zupka jest cudownie kremowa... pysznie smakuje z mleczkiem kokosowym i parmezanem :-)
Ten przepis to tylko kilka składników - jest więc bardzo prosta w przygotowaniu
- 1 duży ziemniak batat
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 3 szklanki wody (wrzątku)
- świeżo mielony pieprz
- słodka papryka - pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa - szczypta
- imbir - szczypta
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- ser parmezan / grana padano
- świeży lubczyk
Przygotowanie:
- Batata i marchew obieramy i kroimy w małą kostkę a cebulę w piórka.
- W dużym garnku roztapiamy masło i wrzucamy warzywa.
- Smażymy ok. 10 min na małym ogniu - co chwilę mieszając.
- Do garnka dolewamy bulion (kostki rozpuszczone we wrzątku).
- Całość doprawiamy gałką, papryką i imbirem - gotujemy max 40 min.
- Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupkę.
- Przygotowaną zupę przelewamy do miseczek - polewamy mleczkiem, posypujemy pieprzem i papryką.
- Podajemy z płatkami parmezanu, dekorujemy lubczykiem
Komentarze
Prześlij komentarz