Krem z batata z mleczkiem kokosowym

Dzisiaj szybki, zdrowy i treściwy obiad czyli krem z batata...
Zupka jest cudownie kremowa... pysznie smakuje z mleczkiem kokosowym i parmezanem :-)
Ten przepis to tylko kilka składników -  jest więc bardzo prosta w przygotowaniu


Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży ziemniak batat
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego 
  • 3 szklanki wody (wrzątku)
  • świeżo mielony pieprz
  • słodka papryka - pół łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • imbir - szczypta
  • 1 łyżka masła

dodatkowo:

  • ser parmezan / grana padano
  • świeży lubczyk 

Przygotowanie:

  • Batata i marchew obieramy i kroimy w małą kostkę a cebulę w piórka.
  • W dużym garnku roztapiamy masło i wrzucamy warzywa.
  • Smażymy ok. 10 min na małym ogniu - co chwilę mieszając.
  • Do garnka dolewamy bulion (kostki rozpuszczone we wrzątku).
  • Całość doprawiamy gałką, papryką i imbirem - gotujemy max 40 min.
  • Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupkę.
  • Przygotowaną zupę przelewamy do miseczek - polewamy mleczkiem, posypujemy pieprzem i papryką.
  • Podajemy z płatkami parmezanu, dekorujemy lubczykiem

Komentarze

Popularne posty