Makaron ze szpinakiem i chorizo
Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczne danie obiadowe -
Makaron z dodatkiem szpinaku, kiełbasy chorizo, mięsa mielonego i suszonych pomidorów oraz parmezanu.
To danie podbije podniebienie najbardziej wymagających smakoszy makaronów.
Składniki na 2 porcje:
- makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje)
- ok. 200 g mięsa mielonego (np. z indyka)
- 10 plasterków kiełbasy chorizo
- 6 kawałków suszonych pomidorów (w oliwie)
- 1/2 dużego opakowania świeżego szpinaku baby
- ser parmezan
- 3-4 łyżki oliwy (u mnie chili/czosnek)
- 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) smażymy mięso (posypane przyprawą do mielonego) i chorizo pokrojone w półplasterki - przekładamy do pojemnika.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie - odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz.
- Na zwykłej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak, pokrojone pomidory i przesmażone mięso - całość smażymy na małym ogniu ok. 2 min.
- Składniki z patelni nakładamy na makaron i doprawiamy pieprzem - dodajemy plasterki parmezanu.
Komentarze
Prześlij komentarz