Makaron ze szpinakiem i chorizo


Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczne danie obiadowe - 
Makaron z dodatkiem szpinaku, kiełbasy chorizo, mięsa mielonego i suszonych pomidorów oraz parmezanu.
To danie podbije podniebienie najbardziej wymagających smakoszy makaronów.



Składniki na 2 porcje:

  • makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje)
  • ok. 200 g mięsa mielonego (np. z indyka)
  • 10 plasterków kiełbasy chorizo
  • 6 kawałków suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 1/2 dużego opakowania świeżego szpinaku baby
  • ser parmezan
  • 3-4 łyżki oliwy (u mnie chili/czosnek)
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  • Na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) smażymy mięso (posypane przyprawą do mielonego) i chorizo pokrojone w półplasterki - przekładamy do pojemnika.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie - odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz.
  • Na zwykłej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak, pokrojone pomidory i przesmażone mięso - całość smażymy na małym ogniu ok. 2 min.
  • Składniki z patelni nakładamy na makaron i doprawiamy pieprzem - dodajemy plasterki parmezanu.


Komentarze

Popularne posty