Panini z chorizo - włoska kanapka
Panini, czyli włoska kanapka na bazie (bułki) ciabatty
- wypełniona mięsem, serem i warzywami.
Dodatkami do panini może być tak naprawdę wszystko.
Dzisiaj moja kanapka na gorąco będzie z włoską szynką prosciutto, mozzarellą, cebulą i pomidorem.
Dzięki użyciu opiekacza kanapka jest bardziej płaska, chrupiąca a środek jest wilgotny
... jednym słowem - cudo dla podniebienia ;-)
Składniki na 1 kanapkę:
- 1 duża bułka ciabatta
- 2 plastry kulki mozzarelli
- kawalek cebuli - pokrojona w cienkie piórka
- 2 plasterki pomidora malinowego
- 1 duży plaster włoskiej szynki prosciutto (z Lidla)
- 1 liść sałaty
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Bułkę przekrój na pół.
- Posmaruj obie połówki majonezem.
- Układaj kolejno: sałata, wędlina, mozarella, pomidor, cebula i pieprz.
- Przykryj drugą połówką i zapiekaj (dociśnięte) w opiekaczu do panini ok 3-4 min.
- Wyjmij, przekrój kanapkę na pół i zajadaj.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz