Panini z chorizo - włoska kanapka

Panini, czyli włoska kanapka na bazie (bułki) ciabatty 
- wypełniona mięsem, serem i warzywami.
Dodatkami do panini może być tak naprawdę wszystko.
Dzisiaj moja kanapka na gorąco będzie z włoską szynką prosciutto, mozzarellą, cebulą i pomidorem. 
Dzięki użyciu opiekacza kanapka jest bardziej płaska, chrupiąca a środek jest wilgotny 
... jednym słowem - cudo dla podniebienia ;-)


Składniki na 1 kanapkę:
  • 1 duża bułka ciabatta
  • 2 plastry kulki mozzarelli  
  • kawalek cebuli - pokrojona w cienkie piórka
  • 2 plasterki pomidora malinowego
  • 1 duży plaster włoskiej szynki prosciutto (z Lidla) 
  • 1 liść sałaty 
  • 2 łyżki majonezu
dodatkowo: świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

  • Bułkę przekrój na pół.
  • Posmaruj obie połówki majonezem. 
  • Układaj kolejno: sałata, wędlina, mozarella,  pomidor, cebula i pieprz. 
  • Przykryj drugą połówką i zapiekaj (dociśnięte) w opiekaczu do panini ok 3-4 min.
  • Wyjmij, przekrój kanapkę na pół i zajadaj.
          Smacznego!

PS. Jak nie macie opiekacza do panini lub pieczywa ciabatta to użyjcie chleba tostowego i patelni do grillowania dociskając pieczywo z obydwu stron

Komentarze

Popularne posty