Pikantna wieprzowina z fasolą i pomidorami
Mielone smażone na patelni do grilla do tego pomidory, czerwona fasola i ostre papryczki...
całość posypana żółtym serem.
Przepis jest banalnie prosty a danie pyszne i sycące - polecam na chłodniejsze dni.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 małej cebuli
- mała puszka pomidorów pelati (ok. 160g)
- mała puszka czerwonej fasoli (ok. 80g)
- kilka kawałków ostrej papryczki
- ok. 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pieprz, ostra papryka w proszku
- przyprawa do mięsa mielonego
dodatkowo: bagietka czosnkowa i szczypiorek
Przygotowanie:
- Mięso mielone i cebulę pokrojoną w cienkie piórka przesmażamy na suchej patelni do grilla - doprawiamy przyprawą i pieprzem
- Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory i fasolę oraz szczyptę ostrej papryki - podsmażamy na małym ogniu 3 min.
- Dodajemy do garnka mięso z cebulą - mieszamy i podgrzewamy ok. 1 minutę.
- Gotowe danie nakładamy na talerze - dodajemy papryczkę, posypujemy serem i szczypiorkiem.
- Obiadek podajemy z grzankami czosnkowymi i jesteśmy w raju ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz