Pikantna wieprzowina z fasolą i pomidorami

Mielone smażone na patelni do grilla do tego pomidory, czerwona fasola i ostre papryczki... 
całość posypana żółtym serem.
Przepis jest banalnie prosty a danie pyszne i sycące - polecam na chłodniejsze dni.


Składniki na 2 porcje:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 małej cebuli
  • mała puszka pomidorów pelati (ok. 160g)
  • mała puszka czerwonej fasoli (ok. 80g)
  • kilka kawałków ostrej papryczki
  • ok. 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pieprz, ostra papryka w proszku
  • przyprawa do mięsa mielonego

dodatkowo: bagietka czosnkowa i szczypiorek


Przygotowanie:
  • Mięso mielone i cebulę pokrojoną w cienkie piórka przesmażamy na suchej patelni do grilla - doprawiamy przyprawą i pieprzem
  • Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory i fasolę oraz szczyptę ostrej papryki - podsmażamy na małym ogniu 3 min.
  • Dodajemy do garnka mięso z cebulą - mieszamy i podgrzewamy ok. 1 minutę.
  • Gotowe danie nakładamy na talerze - dodajemy papryczkę, posypujemy serem i szczypiorkiem.
  • Obiadek podajemy z grzankami czosnkowymi i jesteśmy w raju ;-)

Komentarze

Popularne posty