Udko z kurczaka na puree z batata

Dzisiaj prosty przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w miodzie i musztardzie 
oraz słodkie bataty pachnące rozmarynem ... do tego słodka sałata i pyszne pieczarki na maśle
- w smaku poezja!



Składniki na 2 porcje:

  • 2 udka (pałki) z kurczaka
  • 1 duży batat
  • mała główka sałaty
  • 8 szt pieczarek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • masło
marynata:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy (ostra papryka)
  • 1 duży ząbek czosnku - przekrojony na 4 cz.
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
  • Kurczaka myjemy i oczyszczamy ze skóry i błonek.
  • W małym naczyniu żaroodpornym łączymy składniki na marynatę i obtaczamy w niej kurczaka, wierzch posypujemy ostrą papryką - wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
  • Mięso pieczemy w temp. 200 st. (środkowa półka) pod przykryciem 50 min, następnie podlewamy marynatą i pieczemy kolejne 10 min bez przykrycia.
  • Batata obieramy i kroimy w słupki
  • Ziemniaka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym - na wierzch kładziemy kawałki masła, posypujemy tymiankiem i solą.
  • Bataty pieczemy (na półce obok kurczaka) bez przykrycia 40 min a następnie blendujemy.
  • Pieczarki smażymy z cebulą na maśle + sól i pieprz
  • Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki - zalewamy śmietaną z cukrem i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty