Grochówka - krem z grochu

Grochówka - pyszna, rozgrzewająca i pachnąca wędzonką gęsta zupa nasyci każdego.
Zupa grochowa kojarzy mi się z wojskiem - to mój smak z dzieciństwa i sentyment do tej zupki ;-)
Dawno jej nie jadłam i mimo już nadchodzącej wiosny miałam ochotę na tą bardziej zimową jednak zupkę.


Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 3 kostki bulionowe drobiowe
  • 500 g grochu łuskanego połówki
  • 0.2 kg boczku wędzonego parzonego
  • 0.2 kg kiełbasy np.toruńskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 małe ziemniaki
  • opak. (8g) majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
Przygotowanie:
  • Do miski wsypujemy groch i zalewamy wodą - najlepiej odstawić na noc.
  • W dużym garnku gotujemy 1,5 L wody i wrzucamy kostki bulionowe, mieszamy.
  • Do garnka dodajemy odcedzony, przepłukany wodą na sitku groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz liście i ziele - gotujemy 30 min.
  • Zdejmujemy "szumowinę" i wyjmujemy liście i ziele - zupę blendujemy.
  • Na patelni (bez tłuszczu) smażymy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek.
  • Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki - całość chwilę podsmażamy.
  • Do garnka wrzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki i majeranek - gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • Teraz dodajemy zawartość z patelni i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy ok. 10 min i gotowe.
     

Komentarze

Popularne posty