Grochówka - krem z grochu
Grochówka - pyszna, rozgrzewająca i pachnąca wędzonką gęsta zupa nasyci każdego.
Zupa grochowa kojarzy mi się z wojskiem - to mój smak z dzieciństwa i sentyment do tej zupki ;-)
Dawno jej nie jadłam i mimo już nadchodzącej wiosny miałam ochotę na tą bardziej zimową jednak zupkę.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 3 kostki bulionowe drobiowe
- 500 g grochu łuskanego połówki
- 0.2 kg boczku wędzonego parzonego
- 0.2 kg kiełbasy np.toruńskiej
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 średni korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 małe ziemniaki
- opak. (8g) majeranku
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy groch i zalewamy wodą - najlepiej odstawić na noc.
- W dużym garnku gotujemy 1,5 L wody i wrzucamy kostki bulionowe, mieszamy.
- Do garnka dodajemy odcedzony, przepłukany wodą na sitku groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz liście i ziele - gotujemy 30 min.
- Zdejmujemy "szumowinę" i wyjmujemy liście i ziele - zupę blendujemy.
- Na patelni (bez tłuszczu) smażymy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek.
- Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki - całość chwilę podsmażamy.
- Do garnka wrzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki i majeranek - gotujemy do miękkości ziemniaków.
- Teraz dodajemy zawartość z patelni i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy ok. 10 min i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz