Gołąbki z mięsem i parmezanem w sosie pomidorowo-paprykowym

No i jest obiad ...dzisiaj trochę klasyki czyli moje ulubione gołąbki.
Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i parmezanem do tego pyszny sos pomidorowo-paprykowy z serkiem mascarpone - obiad idealny!


Składniki na ok. 9 szt.:
  • 1 biała kapusta
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 torebka ryżu jaśminowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • starty parmezan - ok. 5 łyżek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • oregano, tymianek
  • ostra papryka
  • 1 kostka bulionu (drobiowy)
sos:
  • 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami
  • 4 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 1 duża czerwona papryka
Przygotowanie:
  • Ze środka kapusty wycinamy głąb.
  • W dużym garnku gotujemy kapustę (wyciętą stroną do dołu) - ok 20 min., następnie obracamy i gotujemy kolejne 5 min.
  • W tym czasie pieczemy paprykę - myjemy, przekrajamy na pół, oczyszczamy środek i pieczemy na folii aluminiowej skórą do góry ok. 25 min w 180 stopniach.
  • Na patelni roztapiamy masło i smażymy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
  • Gotujemy ryż, studzimy i wrzucamy do miski, dodajemy mięso, przyprawy i cebulę z czosnkiem - mieszamy
  • Wyjmujemy kapustę z garnka, studzimy i ściągamy liście - delikatnie odkrajamy zgrubienie z każdego liścia.
  • Robimy bulion (zalejemy nim gołąbki) - 1 kostka bulionu drobiowego + ok. 3 szkl. wody z kapusty
  • Na każdym liściu układamy farsz i dodajemy parmezan - ciasno zwijamy gołąbki (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia)
  • W dużym naczyniu żaroodpornym na dnie układamy kilka liści z kapusty (najlepiej te najmniejsze) a na nich gołąbki - łączeniem do dołu i przykrywamy resztą liści - gołąbki w naczyniu zalewamy bulionem - musi zakrywać gołąbki
  • Gołąbki pieczemy pod przykryciem godzinę w temp. 180 stopni.
  • Sos: Do garnka wrzucamy pomidory, passatę i paprykę obraną ze skórki - gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Do pomidorów dodajmy mascarpone i doprawiamy - blendujemy.
  • Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy gołąbki z obu stron - polewamy sosem i gotowe!
  • Gołąbki podajemy z pieczywem lub ziemniakami

Komentarze

Popularne posty