Strona Główna

04.04.2016

Devolay z serem i purèe ziemniaczanym

Dzisiaj na obiad ... kotlet Devolay z purèe ziemniaczanym i surówką.
Devolay to mój ulubiony kotlet drobiowy lecz wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu :)
 Purèe natomiast to jeden z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs - delikatne i rozpływające się w ustach...mniam!


Składniki na 4 sztuki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz, papryka
kawałek żółtego sera
jajko
bułka tarta

Purèe ziemniaczane
6 ziemniaków
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa
szczypiorek

Piersi z kurczaka umyć i przekroić na pół, następnie rozbić mięso tłuczkiem.
Każdą oprószyć solą, pieprzem i papryką, na środku położyć kawałek sera.
Roladki zwinąć i uformować w dłoniach - ja dodatkowo "spinam" wykałaczkami.
Przygotowane kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej.
Teraz myjemy, obieramy i kroimy ziemniaki na niewielkie kawałki - gotujemy w osolonej wodzie. W trakcie gotowania rozgrzewamy olej na patelni.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła - moja Babcia powiedziała, że wtedy są bardziej maślane :) ... kotlet powinien być do połowy zanurzony w tłuszczu.
Smażymy na małym ogniu przewracając je co jakiś czas.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odparowujemy, następnie do garnka dodajemy masło i gałkę muszkatołową - ilość wg uznania. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Purèe dekoruję szczypiorkiem i obiad podaję z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz