Rolada serowa

Kolejna propozycja na pyszne śniadanko lub przekąska na imprezę.
Rolada mocno serowa z dodatkiem papryki, szynki i pieczarek.

Składniki:
0,5 kg sera Gouda (w kawałku)
100 g serka topionego z papryką
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 małej czerwonej papryki
8 plasterków szynki konserwowej
8 pieczarek
sól, pieprz

Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę.
Ser zawiń (bardzo dokładnie) w folię spożywczą i włóż do garnka - gotuj na małym ogniu 30 min.
W tym czasie obierz i pokrój pieczarki w kostkę - podsmaż na 1 łyżce masła i wrzuć do miski.
Dodaj serek topiony, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek oraz szynkę pokrojoną w kosteczkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Ser wyjmij z garnka i odwiń z folii - rozwałkuj na "prostokąt" (najlepiej wysmarować wałek i blat odrobiną oleju).
Na serowy prostokąt wykładamy farsz (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na brzegach).
Roladę ciasno zwijamy i owijamy folią aluminiową - wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy jako przekąskę lub dodatek do kanapki, idealna również na Wielkanocne śniadanie.

Uwaga: Z rolady wyjdzie ok. 20 plasterków - w zależności od grubości :)

Komentarze

  1. Poszukuje przepisu na rolade szpinakowa z serkiem i lososiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty