Strona Główna

28.10.2016

Limoncello

Limoncello, czyli tradycyjny Włoski napój alkoholowy - ma piękny słoneczny kolor i orzeźwiający cytrynowy smak.
Trunek pochodzi z wybrzeża Amalfi - w tym regionie dojrzewają najlepsze gatunki cytryn.
Ten likier to moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :)

Składniki na 1 litr:
8 cytryn - skórki
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
0,5 kg cukru

Przygotowanie:
Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut.
Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej białe części.
Skórki włóż do dużego słoja (u mnie 3 litrowy) i zalej spirytusem - odstaw na miesiąc w ciemne miejsce.
Po 30 dniach przygotuj syrop - w garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj aż cukier się rozpuści.
Powstały syrop studzimy.
W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier).
Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę.
Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy.
Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć butelką) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza.
Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;)

PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz