Strona Główna

16.12.2016

Jajko na miękko z grzankami

Jajko na miękko a do tego grzanka z fetą to przepis na idealny początek dnia.
Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku.

Składniki na 1 porcję:
2 jajka - u mnie rozmiar L
2 kromki chleba pełnoziarnistego
2 plastry sera feta
2 plasterki pomidora
szczypta bazylii
Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 240 stopni - opcja grill.
Ser i pomidora ułóż na jednej kromce, posyp bazylią i przykryj drugą kromką.
Obie strony grzanek posmaruj ramą (za pomocą pędzelka) i włóż (zamkniętą kanapkę) do nagrzanego piekarnika - połóż na kratce.
Zapiekaj po 4 minuty z każdej strony.
W garnku zagotuj wodę.
Jajka włóż pod bieżącą ciepłą wodę na kilka sekund - zapobiega to pękaniu jajek :) 
Następnie wkładaj jajka do garnka, na wrzątek (delikatnie, za pomocą łyżki) i gotuj 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz