Strona Główna

15.12.2016

Tagliatelle z boczkiem w sosie serowym

Makaron z boczkiem a do tego kremowy sos serowy - pychota!
Dzisiejszy obiad to błyskawiczne danie - w czasie gotowania makaronu przygotujesz cały sos :)


Składniki na 3 porcje:

ok. 300 g makaronu tagliatelle (u mnie fale nr 45)
25 dag boczku - wędzonego parzonego
1 średnia cebula
ok. 200 ml śmietanki 18%
3 serki topione kremowe (300g)
2 łyżki startego parmezanu
zioła prowansalskie - 1/2 płaskiej łyżeczki
ostra papryka - wg uznania
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewaj olej a w tym czasie pokrój boczek i cebulę - całość przesmaż.
Następnie wlej śmietankę (150 ml) i dodaj serki - mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serków - jeżeli sos będzie za gęsty dolej jeszcze śmietanki.
Całość dopraw ziołami i papryką, dodaj parmezan - zamieszaj.
Ugotowany makaron odcedź i wyłóż na talerze, polej sosem i posyp pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz