Strona Główna

14.02.2017

Czeko - ciacho

 Czeko - ciacho to nic innego jak czekoladowy biszkopt z kremem kakaowym i polewą z ... czekolady!
Ciasto pieczone w keksówce - idealna porcja na spotkanie w gronie najbliższych.
Polecam dla miłośników czekolady a dzisiaj upieczone z okazji Walentynek 💕

Składniki (forma 11x30):

- biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
90 g czekolady mlecznej (tabliczka)
1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki)

- krem czekoladowy
ok. 200 ml śmietanki kremówki 36%
150 g serka mascarpone
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru

- polewa:
3 łyżki śmietanki 36%
90 g białej czekolady (tabliczka)
3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy (na "sztywną" pianę).
Następnie wrzucamy stopniowo żółtka i miksujemy jeszcze ok. 2 minut.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką) do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dodajemy do miski.
Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę.
Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) lub do tzw. "suchego patyczka".
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 15 minutach, za pomocą nitki przekrawamy na 2 części.
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier puder i kakao i ubijamy (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Powstały krem kładziemy między biszkoptami.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (tak, żeby nie dotykało wody), następnie wlałam 3 łyżki śmietanki i włożyłam pokruszoną czekoladę - mieszałam do rozpuszczenia.
Roztopioną czekoladą polej wierzch ciasta i posyp płatkami migdałów.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz