Strona Główna

19.02.2017

Penne z łososiem i szpinakiem

 Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem!
 Danie dopełnione jest aromatem parmezanu, czosnku i gałki muszkatołowej - to zdecydowanie podkreśla wyjątkowość tak podanej ryby.
Propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu na dzisiaj :)


Składniki na 2 porcje:

250 g łososia (filet) 
250 g szpinaku (liście)
100 g makaronu pełnoziarnistego (penne)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
ostra papryka - szczypta
gałka muszkatołowa - szczypta

Przygotowanie:

Łososia oczyść ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki - dopraw solą i pieprzem.
Na patelni (nieprzywierającej) rozpuść masło i przesmaż łososia z obu stron - z każdej ok. 2-3 min. i przełóż do miseczki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka - przesmaż na tej samej patelni.
Do cebuli wrzuć szpinak i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj i duś ok. 5 min, co jakiś czas mieszając.
Dodaj łososia a całość dopraw gałką i papryką - wymieszaj i podgrzej.
W między czasie ugotuj makaron (al'dente - wg przepisu na opakowaniu) - odcedź i wyłóż na talerz a na wierzch połóż szpinak z łososiem.
Danie posyp serem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz