Polędwiczki w sosie musztardowym
Dzisiaj przepis na doskonałe polędwiczki wieprzowe przygotowane w aromatycznym sosie musztardowym
Składniki na 3 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki whisky
2 cebule szalotki
2 łyżki masła
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka startego parmezanu
200 ml śmietanki 30 lub 36%
sól, oregano
świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
- Polędwiczki opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć do sucha i oczyścić z błonek
- Mięso pokroić na 2 cm plastry - każdy z nich docisnąć dłonią (rozpłaszczyć)
- Każdy kawałek doprawić pieprzem i oregano
- Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć mięso 2-3 min z każdej strony
- Szalotkę poroić w piórka i dodać na patelnię
- Dolać whisky - odparować i dodać musztardę
- Śmietankę wymieszaj z octem balsamicznym i zalej mięso - zamieszaj.
- Dopraw solą, posyp pietruszką i dodaj parmezan - calość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min.
Dodatkowo:
- Kulki ziemniaczane zapiekane w piekarniku (mrożone z Lidla)
- Sałata - przepis:
1 główka sałaty
1 czerwona cebula
sos:
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
4 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
Sałatę umyć i porwać na kawałki a cebulę pokroić w talarki - wrzucić do miski, odstawić.
W szklance dobrze wymieszać składniki na sos (aż troszkę zgęstnieje) - odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Sałatę należy zalać sosem tuż przed podaniem do stołu
Komentarze
Prześlij komentarz