Kartoflanka z chorizo - zupa krem

Pyszna i sycąca zupa krem - kartoflanka, 
czyli zupa z ziemniaków.
Cudownego aromatu dodaje jej tradycyjna hiszpańska kiełbasa chorizo i majeranek.
Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość w przygotowaniu oraz możliwość przyrządzenia jej z kilku składników.


Składniki na 2 porcje:

2 duże ziemniaki
1 mała cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz
1 kostka bulionu drobiowego + 3 szkl. wrzątku
2 liście laurowe + 2 ziela angielskie
szczypta cukru
łyżeczka masła
chorizo - kawałek, wg uznania
pietruszka - natka
ser typu Parmezan
suszone nasionka ostrej papryczki - dla chętnych ;-)

Przygotowanie:

Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchew obieramy i kroimy w małą kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozpuść masło i dodaj warzywa, posyp cukrem - podsmażaj ok. 5 min.
Kostkę bulionową rozpuść we wrzątku i wlej do garnka - dodaj liście i ziele.
Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem - gotuj do miękkości warzyw.
W tym czasie pokrój chorizo w kosteczkę i podsmaż na patelni teflonowej (bez tłuszczu).
Wyjmij liście i ziela z garnka - zupkę zblenduj.
Gotową zupę przelej do miseczek, wrzuć chorizo, posyp startym parmezanem, pietruszką i ewentualnie papryczką.

Komentarze

Popularne posty