Zupa serowa z chorizo

Dzisiaj propozycja dla miłośników zup serowych - przygotowana na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, czosnku i kiełbasy chorizo.
Zupka najlepiej smakuje w towarzystwie zieleniny (pietruszki) i chrupiących dodatków (grzanki).


Składniki na 3-4 porcje:

300 g serka topionego śmietankowego
2 kostki bulionowe warzywne
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ok. 100g kiełbasy chorizo
1 łyżka masła
biały pieprz

dodatkowo:
ostra papryka w proszku
posiekana natka pietruszki
grzanki (u mnie gotowe)

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło i przesmaż pokrojoną cebulę i chorizo (w cienkie półplasterki) - smaż ok. 3 minuty i dodaj posiekany drobno czosnek - smaż jeszcze minutę.
W szklance wody (gorącej) rozpuść kostki bulionowe i dodaj do garnka... dolej jeszcze 3 szkl. wrzątku.
Serki topione pokrój w małą kostkę i dodaj do garnka, dopraw pieprzem i gotuj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków.
Przygotowana zupę przelej do miseczek, posyp papryką i pietruszką... wrzuć grzanki.


Komentarze

Popularne posty