Pizzerinki - mini pizza
Pizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji.
Świetny pomysł na imprezy lub do zabrania na wynos.
Ciasto jest lekkie i bardzo puszyste a do tego banalnie proste do przygotowania.
Składniki na ciasto (ok. 10 szt) :
- 550 g mąki na pizze typ 00
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl mleka
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowe składniki:
- przecier pomidorowy
- suszona bazylia
Dodatki na pizzy:
- chorizo
- cebula
- przesmażone pieczarki
- ser mozarella
- ser gorgonzola
- papryka czerwona
- oliwki z papryką
- słodka lub ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
- W małym garnku podgrzej mleko, wrzuć rozdrobnione drożdże, 2 łyżki mąki i cukier - zamieszaj i odstaw na 10 min przykryte pokrywką
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę, ciepłą wodę i dodaj wyrośnięte drożdże
- Ciasto wyrabiaj rękoma ok 10 min - przykryj ściereczką i odstaw na 40 min w ciepłe miejsce
- Przygotuj dodatki do pizzy
- Piekarnik rozgrzej na maksa! - blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w piekarniku
- Ciasto rozciągnij rękoma i uformuj pizzerinki - odstaw na 10 min
- Pizze posmaruj przecierem i posyp bazylią - resztę składników rozmieść wg uznania
- Wysuń blachę i przełóż na nią Pizzerinki
- Na dolnej półce piekarnika piecz pizze ok. 8 min., teraz posyp serami i papryką i piecz kolejne 3 min.
Komentarze
Prześlij komentarz