Pizzerinki - mini pizza

Pizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji.
Świetny pomysł na imprezy lub do zabrania na wynos.
Ciasto jest lekkie i bardzo puszyste a do tego banalnie proste do przygotowania.



Składniki na ciasto (ok. 10 szt) :

  • 550 g mąki na pizze typ 00
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl mleka
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowe składniki:
  • przecier pomidorowy
  • suszona bazylia
Dodatki na pizzy:
  • chorizo
  • cebula
  • przesmażone pieczarki
  • ser mozarella
  • ser gorgonzola
  • papryka czerwona
  • oliwki z papryką
  • słodka lub ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
  • W małym garnku podgrzej mleko, wrzuć rozdrobnione drożdże, 2 łyżki mąki i cukier - zamieszaj i odstaw na 10 min przykryte pokrywką
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę, ciepłą wodę i dodaj wyrośnięte drożdże
  • Ciasto wyrabiaj rękoma ok 10 min - przykryj ściereczką i odstaw na 40 min w ciepłe miejsce
  • Przygotuj dodatki do pizzy
  • Piekarnik rozgrzej na maksa! - blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w piekarniku
  • Ciasto rozciągnij rękoma i uformuj pizzerinki - odstaw na 10 min
  • Pizze posmaruj przecierem i posyp bazylią - resztę składników rozmieść wg uznania 
  • Wysuń blachę i przełóż na nią Pizzerinki 
  • Na dolnej półce piekarnika piecz pizze ok. 8 min., teraz posyp serami i papryką i piecz kolejne 3 min.

Komentarze

Popularne posty