Wątróbka drobiowa z czerwoną cebulą i jabłkiem
Pyszne danie obiadowe na dziś - Smażona wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem
do tego młode ziemniaczki z koperkiem i sałata ze śmietaną na słodko
... uwielbiam te smaki z mojego domu rodzinnego
Składniki na 2 porcje:
- ok. 300 g wątróbki drobiowej
- 1 duża czerwona cebula
- 1 czerwone jabłko
- masło
- 1 łyżka oliwy paprykowej
- sól, pieprz
- cząber
- mąka
- 200 ml mleka
- 1 łyżka miodu
dodatkowo:
- młode ziemniaki, koperek, masło, 2 ząbki czosnku
- sałata (1/2 główki), śmietana 18% (2 łyżki), łyżka cytryny, cukier (ilość wg uznania), szczypiorek
Przygotowanie:
- Wątróbkę płuczemy, osuszamy i oczyszczamy - przekładamy do pojemnika i zalewamy miodem wymieszanym z mlekiem - odstawiamy na godz do lodówki
- Na dużej patelni smażymy na rozgrzanym maśle cebulę pokrojoną w piórka - przekładamy do pojemnika
- Na tą samą patelnię dodajemy trochę masła i smażymy jabłka pokrojone w plasterki (ze skórką) z obu stron tak, aby każdy plaster leżał osobno - odkładamy do cebuli.
- Wątróbkę doprawiamy pieprzem i obtaczamy w mące
- Na patelni (ja robiłam wszystko na tej samej) rozgrzewamy masło i oliwę - smażymy wątróbkę z obu stron (pod przykryciem) - pod koniec smażenia dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkiem i doprawiamy solą i cząbrem - dusimy ok 5 min na małym ogniu.
- Mój obiadek podany jest z młodymi ziemniakami w mundurkach z koperkiem i polane masłem z czosnkiem oraz sałatą ze śmietaną z cukrem i sokiem z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz