Pierogi z jagodami

Dzisiaj moje ukochane i najlepsze na świecie pierogi z jagodami... Zapraszam bo warto :-)
To był mój pierwszy raz z ciastem na pierogi ale wyszły przepyszne. 
Przepis na to ciasto polecam każdemu kto szuka sprawdzonego przepisu na idealne pierogi.




Składniki na ok 60 szt.:
  • 500 g mąki typu 450
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (u nie Olivier)
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml gorącej wody
  • jagody + cukier (farsz)
  • jagody + śmietana (polewa)
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy na sitku do miski i dodajemy sól
  • Do naczynia wlewamy gorącą wodę + olej i mieszamy - dodajemy do mąki
  • Początkowo ciasto mieszamy za pomocą szpatułki (ze względu na gorącą wodę) a następnie wyrabiamy ciasto ręką...jak zaczyna odchodzić od brzegów miski to przekładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat kuchenny.
  • Ciasto wyrabiamy rękoma 15 min tak aby było elastyczne i miękkie - pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealną konsystencję.
  • Ciasto wkładamy do miski obsypanej delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na 20-30 min aby ciasto odpoczęło.
  • W tym czasie przygotuj farsz czyli zasyp jagody cukrem i polewę - zblenduj jagody ze śmietaną.
  • Kiedy ciasto będzie gotowe... oderwij 1/4 części i rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto
  • Z ciasta wykrój za pomocą szklanki kółka i rozciągaj je dodatkowo delikatnie w dłoniach - nakładaj ok. 1 łyżeczki farszu na środek, składaj na pół i sklejaj boki.
  • Przygotowane pierogi układaj obok siebie na bawełnianej ściereczce i przykryj aby nie wysychały.
  • W dużym i szerokim garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierogi partiami (ok 10 szt.)
  • Pierogi wkładamy delikatnie do garnka (jeżeli się przykleją do dna to za pomocą drewnianej łyżki odklejamy je) 
  • Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 3-4 min.- wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Pierogi polewamy sosem i dekorujemy jagodami... Smacznego!

Komentarze

Popularne posty