Strona Główna

19.07.2016

Faszerowane muszle pod beszamelem

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym i grzybami - to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny lub doskonała przekąska dla Twoich gości.
Danie jest trochę pracochłonne, ale efekt wyśmienity!



Składniki:
ok. 25 szt. makaronu typu muszle
1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
450g mięsa mielonego (wieprzowe)
bazylia, ostra papryka
przyprawa do mięsa mielonego
sos beszamelowy
ser grana padano (lub parmezan)
olej do smażenia

Przygotowanie:
Odmrożone grzyby wrzuć na patelnię - smaż ok. 5 min. na małym ogniu - (odparuje woda)
Zwiększ ogień (na średni) i dodaj 2 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz i drobno posiekany czosnek - smaż ok. 7 min. od czasu do czasu mieszając - przełóż do miski.
Na tej samej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć mięso - zamieszaj i dolej 3 łyżki wody.
Dopraw bazylią (1 łyżka), przyprawą do mięsa mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty).
Całość smaż mieszając do momentu usmażenia mięsa - dodaj do miski z grzybami i wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć muszle na wrzątek - gotuj wg wskazówek na opakowaniu.
Do przestudzonych muszli nakładaj łyżeczką farsz.
Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem za pomocą pędzelka - układaj makaron i posyp startym serem.
Naczynie przykryj aby makaron nie wysechł i przygotuj sos beszamelowy - link poniżej:
https://alutka-gotuje.blogspot.com/2016/03/lasagne-bolognese.html.
Makaron zalej przygotowanym sosem.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni - wstaw naczynie (przykryte) i zapiekaj 20-25 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz