Strona Główna

13.08.2016

Francuski warkocz ze szpinakiem

Jeżeli masz w lodówce gotowe ciasto francuskie to przedstawiam przepis na pyszne jedzonko.
Francuski warkocz faszerowany szpinakiem, prosciutto i oscypkiem to szybkie, efektowne i wytrawne danie.


Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
450g mrożonego szpinaku
150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów)
150g wędzonego oscypka (1/2 dużego)
1 mała cebula
pieprz, oregano
ostra papryka
1 jajko
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i na małym ogniu rozmrażamy.
Gdy zrobi się miękki doprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy i smażymy ok. 2 min. na średnim ogniu - wrzucamy do miski.
Na małej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i cebulę - smażymy ok. 5 min. i dodajemy do szpinaku.
Oscypka kroimy w kosteczkę - dodajemy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy.
Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza.
Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając.
Gotowy warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy papryką.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 min. i 5 min na opcji grill - na środkowej półce wyłożonej papierem do pieczenia.

Podajemy z dipem czosnkowym  i lampką czerwonego wina ;)

Jeżeli przygotowujemy kolację dla 2 osób, to warkocz kroimy na pół, jeżeli danie w formie przekąsek to po upieczeniu kroimy na kilka mniejszych części.

Uwaga: nie dodawaj soli, ponieważ farsz jest już wystarczająco słony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz