Zapiekane kotleciki mielone

Kotleciki mielone zapiekane z grzybami leśnymi to smaczny pomysł na obiad lub przekąska na imprezkę.
To absolutnie wspaniałe danie, które mam nadzieję, że ucieszy i Wasze podniebienie :)


Składniki na 6-7 osób:

Farsz:
ok. 1,5 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone)
6 plasterków wędzonego boczku
2 małe cebule
1 czerwona papryka
sól, pieprz
ostra papryka - 1/3 łyżeczki
czosnek niedźwiedzi - 1 płaska łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
2 liście laurowe
"Rama smaż jak szef kuchni" - do smażenia

Kotleciki:
1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe)
2 jajka
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego - saszetka
zioła prowansalskie - 1 łyżka
bułka tarta
olej do smażenia

ok. 1/3 szklanki startego żółtego sera

Przygotowanie:

Rozmrożone grzyby wrzuć na ciepłą patelnię i podgrzewaj na małym ogniu do momentu odparowania wody - co jakiś czas mieszamy.
Do grzybów dodaj 2 łyżki Ramy, liście laurowe, sól, pieprz, ostrą paprykę i całość smaż na małym ogniu ok 7 minut - przygotowane grzyby przekładamy do pojemnika.

Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki Ramy - dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i paprykę, dopraw czosnkiem i bazylią - całość smaż ok. 5 minut.
Warzywa dodajemy do grzybów i całość mieszamy - odstawiamy.

Mięso mielone wrzuć do dużej miski, dodaj 2 jajka, 5 łyżek wody, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, zioła i 1/2 szklanki bułki tartej - całość wymieszaj (rękoma) i formuj małe kotleciki.
Bułkę tartą wysyp na talerz i obtocz w niej każdego uformowanego kotlecika.
Na dużej patelni rozgrzej olej i przesmaż je delikatnie z obu stron.

Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem - włóż usmażone kotlety i przykryj je farszem.
Całość zapiekaj (pod przykryciem) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp danie startym serem.

Kotleciki podajemy z frytkami, ziemniakami lub z grzankami.
Bardzo dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego (przepis).

PS: Danie możesz przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki a podgrzać dopiero przed przyjściem gości :)

Komentarze

  1. Kocham wszystko co zapiekane. A kotleciki są cudowne!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty